Poznano fizjologiczną rolę białka prekursorowego, z którego powstaje beta-amyloid
11 stycznia 2019, 12:06Peptydowe produkty degradacji prekursorowego białka APP (ang. Amyloid Precursor Protein, APP) to najważniejsze białka w patofizjologii choroby Alzheimera (ChA). Należy do nich beta-amyloid. Co ciekawe, dotąd normalna, fizjologiczna, funkcja APP pozostawała owiana tajemnicą. Ostatnio belgijscy naukowcy wykazali jednak, że wiążąc się ze specyficznym receptorem, moduluje ono przekazywanie sygnału przez neurony.
Hormony zwiększają podatność na urazy kolana?
12 października 2012, 12:28Kobiety uprawiające sport, zwłaszcza dyscypliny wymagające nagłych zwrotów czy skrętów, doznają urazów kolana częściej niż mężczyźni. Do tej pory przyczyn poszukiwano w różnicach biomechanicznych, ale nowe studium sugeruje, że ważną rolę mogą odgrywać zmiany w aktywności nerwowo-mięśniowej w czasie cyklu menstruacyjnego.
Nasercowy rokitnik
23 października 2006, 08:23Naukowcy indyjscy opracowali metodę otrzymywania pełnowartościowego soku z rokitnika, korzystnie wpływającego na serce.
Sto pięć nowych gatunków do mikrobiomowej kolekcji
5 lutego 2019, 11:10Naukowcy pracujący nad mikrobiomem przewodu pokarmowego odkryli i wyizolowali z jelit zdrowych osób ponad 100 całkowicie nowych gatunków bakterii.
Odkryto nową funkcję histonów
22 listopada 2012, 14:06Histony to zasadowe białka, na które nawija się łańcuch DNA. Okazuje się, że na tym ich rola się nie kończy, bo wykazują one silnie właściwości przeciwbakteryjne i najwyraźniej stanowią część odporności wrodzonej.
Sporządzono portret pamięciowy Kuby Rozpruwacza
21 listopada 2006, 10:17Po raz pierwszy ujawniono, jak mógł wyglądać Kuba Rozpruwacz, XIX-wieczny seryjny morderca z Londynu, którego tożsamość nadal pozostaje tajemnicą.
Drożdżaki stanowiące fizjologiczną mikroflorę skóry człowieka mogą pogarszać nieswoiste zapalenia jelit
6 marca 2019, 05:15Malassezia restricta, grzyb powszechnie wykrywany w ludzkich mieszkach włosowych, rezyduje także w przewodzie pokarmowym, gdzie może pogarszać nieswoiste zapalenia jelit, np. chorobę Leśniowskiego-Crohna (ChLC).
Co fruktoza robi z mózgiem...
2 stycznia 2013, 14:55Badania obrazowe mózgu wykazały, że spożycie glukozy, lecz nie fruktozy zmniejsza dopływ krwi i aktywność rejonów regulujących apetyt. Co więcej, konsumpcja glukozy, lecz znowu nie fruktozy prowadzi do silniejszej subiektywnej sytości (JAMA).
Słabszy odruch ssania dzieci diabetyczek
28 grudnia 2006, 10:34Nowe badania wykazały, że dzieci matek, u których w czasie ciąży pojawiła się cukrzyca i konieczność podawania insuliny, częściej mają niedojrzały odruch ssania. Jeśli cukrzyca ciążowa została opanowana za pomocą odpowiedniej diety, nie obserwuje się tego zjawiska.
Nie słyszą się, ale w ultrafiolecie silnie fluoryzują
29 marca 2019, 12:29Kiedy w 2017 r. biolodzy stwierdzili, że brazylijskie żabki Brachycephalus ephippium i B. pitanga nie słyszą swoich własnych zawołań, zaczęto poszukiwać sygnałów wzrokowych, którymi mogłyby się posługiwać. Gdy przypadkowo oświetlono je ultrafioletem, okazało się, że głowa i grzbiet intensywnie fluoryzują.